Mesić, šjor Ivo, smrznuti pilići i 'Trumanova jaja'!?

Pin It

U 10 godina, tijekom oba svoja mandata, neumorni 'globtrotter' Stipan Mesić je obavio nemalih 250 putovanja diljem zemaljske kugle posjetivši čak 66 država. Spektar njegovih putovanja bio je s turističkog gledišta raznolik, često i egzotičan. Osim posjeta državama njegova 'yu-regiona' i većini zemalja Europe, Stipan je tumarao i po SAD-u, po Južnoj Americi, po Dalekom istoku, Mongoliji, Kini, Južnoj Koreji, Japanu, Indoneziji, družio se s 'davnim precima'-orangutanima na majmunskoj farmi u dalekom Baliju, s hrvatskim vinarima u Kaliforniji a bio je i na Castrovoj Kubi pokloniti se grobu teroriste i pustolova Che Guevare itd….

A nakon silaska s predsjedničkog trona, kažu iz njegova raskošnog Ureda, putuje-vjerovali ili ne-isključivo o trošku domaćina i opet po geografski dalekim destinacijama, Kini, Kazahstanu, Ujedinjenim arapskim emiratima, Maroku, Iranu, Rusiji…

Putuje on bez putnog naloga i putnog obračuna, bez putnog izvještaja o obavljenu poslu; dakle, jednako kao i prije, 'niškoristi', poput bezglave muhe-zunzare!

A evo ga opet, njegovu jalovom angažmanu nikad kraja:

Splitski gradonačelnik, od milja nazvan 'prof. Baltazar', leti ovih prosinačkih dana u petodnevni posjet dalekoj Rusiji.

U sedmeročlanoj delegaciji koju predvodi najveći hrvatski pustolov i jebivjetar nad jebivjetrima, Stjepan Mesić, splitski šjor Ivo je jedini gradonačelnik.

Imena ostalih, 'recesijskih' izletnika drže se u tajnosti!?

„Zahvaljujući našem Stipanu ostvarit ćemo direktan kontakt-u glavu s bogatim ruskim investitorima i bankarima, bit' će kako to narod kaže 'lova do krova' moje Banovine. Uvjeren sam da će kao i uvijek dosad kad je naš Stipan bio u pitanju i ovo naše studijsko putovanje biti veoma uspješno“-optimističan je pred daleki put bistroumni splitski gradonačelnik.

Bivši gradonačelnik Kerum strane je goste u pravilu primao u svom uredu u Banovini, dok je avangardni šjor Ivo pobornik direktnog, proaktivnog pristupa poslu pa je osim ovog putovanja najavljen i put u daleku Indoneziju gdje naš Stipan ima, a gdje nema, čvrste kako poslovne tako i prijateljske veze.

Inače, 'prof. Baltazar'-poznat još i kao predani zaštitnik 'pedera'-već je dvaput ove godine bio u Italiji koju dobro pozna još iz vremena kad je u njoj zbog osobne sigurnosti 'slučajno' boravio početkom našeg Domovinskog rata.

I sve to u prvih pola godine mandata, od Italije preko Rusije sve do Indonezije, blago Splićanima.

Vođa ruskog putešestvija-naš Stipan, šjor Ivo i ostatak turističke delegacije, ovaj put bez 'službeno odsutnog' Nadana Vidoševića, najprije će skoknuti u Sankt Petersburg na svečano otvaranje počasnog konzulata Republike Hrvatske. 'Profesor Baltazar' će na povratku poslovno svratiti do bescarinske oaze, Kalinjingrada, gdje će posjetiti kralja smrznutih pilića, ruskog tajkuna Stefana Vlahovića, navodno našeg čovjeka rođenog Hvaranina…od majke Štefanije!?

Smrzne se pošten čovjek poput Stefanovih pilića samo pri pomisli koliko bi manje besposličara u Hrvatskoj bilo kad bi se trošak svih ovih silnih a beskorisnih putovanja hipotetski mogao pretočiti u nova radna mjesta!?

Nego, baš u šjor Ivinom Splitu se već po treći put uzaludno prodaje nekad ponos Splita, tvrtka 'Dalmacija-vino'; nema više ni vina ni prošeka, nema ni slatkog 'Pipi'-ja a nema ni posla.

Pa, ne bi bilo loše da se u već godinama praznim halama te tvrtke instalira jedna nova proizvodnja ali ne Stefanovih smrznutih pilića nego smrznutih jaja u prahu.

Šjor Ivo bi mogao angažirati našeg iskusnog meštra Stipana za 'belosvetsku' prodaju tih jaja jer taj šarlatan u životu i nije ništa drugo radio doli tumarao svjetskim bespućima i 'prodavao jaja/muda pod bubrege', pa zašto ne bi onda i ova, 'Trumanova'….iz turističkog Splita!?

damir kalafatić