Hrvatska bajka: 'Faraon' Nadan Vidošević ili kako postati 'multi-milijunaš' u Hrvatskoj?

Pin It

U Nadanovim rukama sve raste samo ne i hrvatsko gospodarstvo, zlobnici bi rekli kako je on svoje faraonsko bogatstvo najvećim dijelom ostvario na strvinama upravo tog propalog gospodarstva! Evo tek djelomičnog popisa njegove fascinantne imovine, prosinac 2009.:

1.Vila na Prekrižju u Zagrebu sa 730 qm stambenog prostora i 1.200 qm okućnice po veličini je prva iza Todorićeva dvorca; ‘… veličinom nalikuje hotelu’, pišu mediji.

Investitor i vlasnik nije naš faraon Nadan nego njegova majka, Marija-Tudor Vidošević. Majčina jedina ‘imovina’ potječe iz soc-vremena kad je bila član u upravnom odboru Jadrantekstila.

U kući se ne vide zidovi od umjetničkih djela, pišu mediji.

2. U malom turističkom mjestašcu Nemirama kod Omiša više nema stare, ruševne 'obiteljske' vikendice već se tamo danas nalazi impozantna zgrada s desetak turističkih apartmana.

3. 16000 kvadrata zemlje u Gorskom Kotaru na kojima je izgrađen pravi ranč po uzoru na 'Wild West'.

4. Kuća na Bjelolasici

5. Kuća na Kupresu s dva teniska terena

Mogući 'izvori financiranja':

Atelier Meštrović

Atelier Ivana Meštrovića, pisali su mediji, kupljen je za pola milijuna eura a nakon promjene GUP-a prodan za 1,5 milijuna Eura. Kupljen je kao objekt u kojem je Vidošević trebao izložiti svoju velebnu umjetničku zbirku. Međutim, 'gradski oci' su, eto, promijenili urbanistički plan pa je na toj parceli dopuštena gradnja te joj je cijena 'narasla' za tri puta, na 1,5 milijuna eura!

Dalmacija-cement

U ratnim uvjetima takozvane pretvorbe Dalmacija-cement je relativno slabo poslovao i Vidošević je pokrenuo proces prodaje kupcima iz Italije.

Kada je 1993. napustio Split i u vladi Nikice Valentića preuzeo funkciju ministra gospodarstva, Dalmacija-cement je prodan talijanskim kupcima za 25 milijuna dolara; sumnjalo se da je stvarna cifra bila dvostruko veća.

Povremeno se u dijelu medija provlačio podatak kako su kupci za podmićivanje tadašnjih hrvatskih dužnosnika platili između 10 i 12 milijuna dolara. Cjelokupni transfer obavili su ondašnji politički dužnosnici, ali policija i državno tužiteljstvo nisu imali petlju provjeriti teške optužbe za (ratno?) profiterstvo.

Medulin

Zanimljiva koincidencija oko Vidoševićevih nekretnina i promjene GUP-a vezana je i za parcelu od 4116 kvadrata u Pješčanoj uvali pokraj Medulina, što je afera otkrivena prije devet godina.

I opet ti nesretni mediji: 'Glas Istre' je 2004. otkrio da je spretni Nadan Vidošević tu parcelu kupio još 1999. za tričavih 36.000 maraka, kada na tom području gradnja nije bila dopuštena. Poslije je, eto, promijenjen GUP i nakon toga to je zemljište procijenjeno na gotovo 2 milijuna eura; kako samo stvari narastu u njegovim rukama!?

NK Hajduk

Protiv Nadana Vidoševića je 2003. podignuta čak i optužnica zbog financijskih malverzacija i 'misterioznog nestanka' 55 milijuna kuna u Hajduku između 1992. i 1997., kada je on bio predsjednik Upravnog odbora tog kluba, ponosa Splita i cijele Dalmacije. Skupa s Vidoševićem optuženi su bili i još neki 'vatreni hajdukovci', a teretilo ih se da su u inozemstvu otvorili tajne račune u koje se slijevao novac iz transfera Hajdukovih nogometaša, i nisu plaćali poreze i doprinose državi, a igračima su uzimali i dio novca iz ugovora.

Policija je čak pronašla i bilješke o tim transakcijama, neki od njih su i završili u 20-dnevnom pritvoru ali ne i Vidošević koji je tvrdio kako je znao za račune u Austriji, ali ne i gdje je završilo 55 milijuna kuna.

Bez prejudiciranja krivice, afera Hajduk eklatantan je primjer korumpiranosti hrvatskog pravosuđa. Jer kako drukčije objasniti da za malverzacije koje su se događale prije 15-20 godina, a optužnica je podignuta još 2003., do sada nitko nije sudski odgovarao?

A danas, Nadan Vidošević se čudom čudi gdje je to nestalo 32 milijuna kuna iz njegove Hrvatske gospodarske komore. U najmanju ruku čudno da takav bistroumni muž zadnji dozna da ga žena vara; a 'žena' maznula iz 'muževe' blagajne 29 milijuna kunića; ma, sram ju bilo!?

 

damir kalafatić