Zmaj od Jaske; hoće li od Zagreba napraviti drugi Napulj!?

Pin It

Koliko god i sam kao sukreator politike, vanjske i unutrašnje, bio odgovoran za očajno stanje u zemlji, njegova izjava od 12.travnja 2013. u mnogome upućuje na glavnog krivca takvog st®anja.

Josipović:

„Vlada se više ne može pozivati na propuste prethodnika!“

Predsjednik Republike Ivo Josipović rekao je 12.travnja za Novu TV kako je, s obzirom na broj nezaposlenih i pad proizvodnje, vrijeme da se vidi što je (bolje bi bilo reći 'što nije')aktualna vlada dosad učinila, ali i kamo ide cijelo hrvatsko društvo i ekonomija.

Pače, bio je veoma precizan:

„Nakon godinu i pol što je na vlasti (danas je to skoro 2 godine!), vlada se više ne može pozivati na propuste prethodnika. Broj (ne-)nezaposlenih i činjenica da nam pada proizvodnja nisu dobri! Svaka vlada jedno vrijeme može govoriti o tome kako su prethodnici zabrljali ovo ili ono. Nakon godinu i pol dana, uvijek svi kažu 'da vidimo što je vlada napravila', a na kraju kao i u nogometu - broje se golovi.“

Ministarstvo zaštite okoliša pod ingerencijom Mihaela Zmajlovića-Zmaja od Jaske, u protekla 22 mjeseca jednako kao i drugi vladini resori nije napravilo ništa posebnoga da bi ovom narodu bilo bolje. Glede generalnog zbrinjavanja otpada na državnoj razini apsolutno ništa nije poduzeto pa je 'Zmajo' na svoj osebujan način odlučio prekinuti taj 'Gordijski čvor'. Naime, okolišni ministar je shvatio kako se nešto radikalno mora poduzeti pa je otpočeo revolucionarnim programom simbolično ga nazvavši 'velika čistka'; dakako, smeća!

A ta čistka se sastoji u birokratskom izdavanju rješenja o zabrani rada odlagalištima otpada u Hrvatskoj, i to najnovije za Bandićev Jakuševec te za Koprivnicu uz već postojeće zabrane pismeno otposlane odgovornim 'gradskim ocima' Zaprešića, Pazina i Trogira; rješenja stupaju na snagu već 15. listopada.

A pod Zmajinim 'stručnim nadzorom' još je njih tri stotine, većina nema čiste papire pa ih čeka jednako rješenje-ključ u bravu……odnosno smeće na ulicu, Napuljski sindrom!?

'Rješenje' inventivnog ministra Zmajlovića je jednostavno i nadasve konstruktivno: snađite se gospodo kako znate i umijete inače ću vas kazniti ako to ne riješite u roku od tri dana; ma, genijalno!

Amnestirajući sebe bilo kakve odgovornosti za posao koji bi i sam trebao stručno i savjesno obavljati Zmajo ističe kako su za komunalni otpad odgovorni isključivo gradovi i općine, koji moraju osigurati odvoz komunalnog otpada. Oni su odgovorni a ne ja, dodao je, pronaći rješenja gdje će odlagati komunalni otpad - u obližnjim odlagalištima koja (možda?) imaju dozvole, ili pronaći privremeno rješenje dok odlagališta kojima je zabranjen rad ne budu radila u skladu sa zakonom i načinom na koji treba odlagati komunalni otpad.

Zamislimo, sasvim hipotetski, Zmajlovića kao gazdu jedne velike stambene zgrade u kojoj je došlo do problema s fekalnim instalacijama pa se upitajmo što bi on kao odgovorna osoba za normalan život stanara učinio u takvom slučaju?

-Shodno programu 'velike čistke' postavio bi on oglasne table na 'haustorima' svoje zgrade s natpisom: zabranjena upotreba svih WC-a do daljnjega, izvolite vršiti nuždu u prirodi ili kod dobrih susjeda-gdje god stignete; za sve vaše probleme obratite se predsjedniku kućnog savjeta jer ja s tim nemam ama baš nikakve veze!

A u blagajni 'stambene pričuve' jadni predsjednik nema ni prebijene lipe kao što je nema ni većina gradova, posebno Zagreb u kome je rastrošni 'Holding' 'propio i požderao' barem jedno temeljito uređenje Jakuševečkog smetlišta skupa sa spalionicom; milijarde kuna!

Treba li uopće i spominjati stotine milijuna kuna utrošenih u (leasing-) nabavu novog vladinog voznog parka, nabavu pametnih telefona za ne baš pametne ministre i njihove zamjenike, glasnogovornike, tajnice, pomoćnike i savjetnike, troškove 'reprezentativnih bakanalija', stotine milijuna kuna za saniranje propalih banaka….samo 350 milijuna teška su ututanj izdana jamstva za 'državnu' Centar-banku!?

Eeee, s tim silnim novcima mogao je Mihael Zmajlović riješiti sva smetlišta u Hrvatskoj i 'pozlatiti ih'!

Iz navedenog nije teško zaključiti da zbog nesposobnosti, odreda svih vladinih ministara i sudbinu komunalnog, ekološkog otpada čeka jednaka sudbina kod nas poznata kao 'pronalaženje strateškog partnera' ili skraćeno 'bubanj' ….odnosno 'brigo moja prijeđi na drugoga'!

Nu, vratimo se na već 'legendarnu' izjavu predsjednika Josipovića kako se vlada i njeni ministri ne mogu, i ne smiju-dodao bih, pozivati isključivo na propuste prethodnika.

Kad, primjerice, Ciganinu-primašu, pardon Romu, 'ne štima' sviranje njegova orkestra, ne mijenja on instrumente, mijenja on loše svirače.

Zašto to i naš primaš-Josipović jednako ne uradi s ministrima i premijerom, pa, napredna i bogata Italija, figurativno rečeno, mijenja vladu jednako često kao što naša Ingrid mijenja svoju saborsku garderobu!?

E sad, kad se riješimo sveg našeg 'otpadnog balasta', tradicijske djedovine, K&K Croatia-osiguranja, financijski pozitivne HPB-e, pa kad monetiziramo naše lijepe autoceste, što će nam onda ostati:

Glomazni i jalovi državni aparat s ministrima bez ikakvog portfelja…tko će onda monetizirati njih, hoće li i oni otići 'na bubanj'….ili u krupni otpad?

damir kalafatić