Dawn Dawns: SRAMOTNO – Pravni fakultet u Zagrebu odrekao se Ustava, zakona i svih drugih propisa o ljudskim pravima

Pin It

Student tužio Pravni fakultet u Zagrebu i dobio bitku - Večernji.hr

Ovog vikenda pojavio se tekst, kojeg je napisao neimenovani student prava, kako bi opisao novonastalo ludilo na svom fakultetu. 

Povod ovome tekstu bila je dekanova  Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o provedbi Odluke Stožera civilne zaštite RH, koju je donio 19. Studenog 2021. 

Tom odlukom, fakultet, koji je među najstarijima u Hrvatskoj, osnovan 4. Studenog  1776. godine, tek dva tjedna nakon   245-te godišnjice osnutka i postojanja, stao je na stranu zla i preko svog dekana donosi ovakvu sramotnu odluku.  

Spomenuta odluka je dostupna na internetskoj stranici fakulteta.

Mnogi studenti su ostali zatečeni i zgroženi ovakvim postupkom, a jedan od njih je napisao tekst i poslao ga u javnost. Pronađeni tekst prenosim u cjelosti:

„ KOMENTAR STUDENTA S PRAVNOG FAKULTETA 

PFZG – ODLUKA O IZMJENI I DOPUNI ODLUKE ... 

 PREDAVANJIMA S VIŠE OD 50 SJEDEĆIH MJESTA: 

1. Mogu pristupiti studenti koji su cijepljeni ( dokazuje se covid potvrdom), 

2. preboljeli bolest unazad 9 mjeseci

3. negativa PCR  test, ne stariji od 72 sata

Alternativa tome je praćenje putem stream-a .

Za seminare i vježbe nisu potrebne nikakve potvrde, testovi itd., nego samo održavanje razmaka, maske , s time da su na seminarima oko 20 ljudi, a na vježbama nas je 30 +.

Za usmeni ispit potrebna je digitalna covid potvrda ili drugi dokaz o cijepljenju, preboljenju ili testiranju, s time da je u  prostoriji za vrijeme usmenog ispita prisutno 2 – 3 studenta. Sve je nelogično!!!

Studentski zbor ima sastanak u utorak 23.11.21., jer se ova odluka primjenjuje od 24.11.21. 

To počinje vrijediti 2 dana prije ispitnog roka (26.11.) a to znači da netko, tko se pripremao za ispit proteklih mjesec- dva, možda ne može izaći na ispit.

Fakultet se izgovara, nisu skloni održavanju usmenih ispita online, a koje su tako održavali zadnjih godinu i pol, sve do ove akademske godine, jer smatraju da studenti na taj način varaju na ispitima. 

Mi želimo imati mogućnost izaći na ispit bez ovakvih covid uvjeta. Ako to uprava fakulteta to ne želi omogućiti, barem želimo da nam odobre mogućnost online odgovaranja.

Evo nekih problema u praksi:

Nerijetko se na našem fakultetu, prekasno obavještava studente o terminima usmenog ispita – konkretan primjer: 

Rok za ispit iz Upravno g prava, bio je 21. 10.21. , a obavijest o rasporedima usmenih ispita objavljena je 21.10.21. u 10:54 h , dio usmenih ispita održavao se isti dan u 12h.  

To znači da je student , ako je vidio objavu odmah, imao sat vremena i 6 minuta za doći do fakulteta. 

Ako ti je ispit 21.10,2., moraš se testirati prije tog ispita, za slučaj da ti je usmeni ispit taj dan.

Druga situacija, zamisli da imaš pismeni ispit u petak, testiraš se prije pismenog, za slučaj da isti taj dan imaš usmeni, a onda saznaš da ti je usmeni ispit drugi tjedan i taj test ti više ne vrijedi.

Trenutno omogućavaju online ispite studentima koji su u samoizolaciji ili bolesni, ali se moraju javiti 48 sati prije ispita, a što ako se razboliš unutar tih 40 sati prije???

Neki kolege žele da im se vrate novci kojima su platili školarinu, jer pod ovim uvjetima ne bi ni upisali ovu akademsku godinu i smatraju da se takva odluka trebala donijeti prije  početka ak. God. kako bi mogli odlučiti hoće li upisati ovu ak.god. ii ne.! Mi smo, u konačnici, platili uslugu koju ne dobivamo, jer su nametnuti uvjeti koji nisu postojali u trenutku kad smo pristajali na upis i plaćali.

Studentski zbor PFZG, ako ne uspiju ostvariti  navedene  zahtjeve, tražit će od fakulteta da snosi troškove testiranja za studente, ali poznato je da ima studenata koji se ne žele podvrgnuti tom invazivnom testiranju.

Još je tu upitno, koji test priznaju, jer je uvjt uza pohađanje predavanja uživo naveden PRC test, a covid potvrda se može dobiti i na temelju brzog antigenskog testa, čiji rezultati se dobivaju brže i jeftiniji je. Antigenski test je oko  100 - 150 kn, a PRC test je oko 500 kn, što je enormno veliko financijsko opterećenje za sve studente.

Ako bi student  polagao sve ispite u jednoj godini, i svaki prošao iz prve na pcr testove, potrošio bi oko 3 tisuće kuna. A na 4. Godini studija, koja ima jedan predmet više od prethodnih, platio bi 3, 5  tisuće kuna. I to sve da ne padneš niti na jednom ispitu i da ne moraš izlaziti ponovo.

U svezi online usmenih ispita za studente, koji ne udovoljavaju uvjetima za polaganje ispita uživo, neki se studenti boje da će biti diskriminirani od pojedinih profesora. 

Na dosadašnjim usmenimispitima u ovoj akademskoj godini, od kad su uživo, poštivale su se sve mjere ( nošenje maski, razmak, ograničen broj osoba u prostoriji, a neki profesori su imali i pleksiglas zaštitu).“

Dakle, ovo sve što je navedeno, neoborivi je  dokaz da su nam nasrnuli na djecu. Prisilom djeluju kako bi im, u njihova mlada tijela uštrcali svoj otrov!!!!

Studenti koji ne pristanu na to, neće moći polagati ispite, ni završiti svoj fakultet. Ako ovo nije dovoljno svima nama, ne znam što treba još!?!

U Americi, Bill Gates (engl. gates = vrata/ ovaj put zaista paklena) već nagoviješta tzv. cijepljenje petogodišnje djece!!!!!

Koliko je ova odluka dekana jeziva, govori i Izjava dr. Nade Jurinčić, koju je dala u pismenoj formi 17 studenog 2021.  Ta je izjava jako važna je i treba ju svatko pročitati.

Hoćemo li ovo dopustiti ili ćemo biti ZDS?

Još samo taj izbor imamo!

Dawn Dawns