31. srpanj 1991.g u sklopu operacije Rašeljka ubijen Miro Barešić“

Pin It

HRVATSKI JUNAK I MUČENIK: Na današnji dan 1991. godine ubijen je hrvatski  emigrant, revolucionar i domoljub pukovnik HV-a Miro Barešić – Totalno HR

Hrvatski vojnik i rodoljub čije je životno geslo bilo „SVE ZA HRVATSKU“ - bez mržnje prema bilo kome.

Ovako danas piše u Wikipediji: „Početkom Domovinskog rata vratio se u Hrvatsku, nakon što je dobio hrvatsku putovnicu. Susreo se s drugim hrvatskim emigrantima i pridružio ZNG-u. Planirao je vojne akcije. Poginuo je u jednoj takvoj vojnoj akciji u Zadarskoj županiji samo tri tjedna nakon dolaska u Hrvatsku.“

Činjenica da jeudba u DR-u uspjela riješiti sve ono što im nije pošlo za rukomu bivšem režimu. U slučaju Mira Barešića radilo se nažalost o prvomplaniranom ubojstvuu jako dugačkom nizu. Stogaje ono zločincima iznimno važno i zato takvu lažnu tezu o njegovoj „pogibiji“ branei branit će do samog kraja i po svaku cijenu. Iako je zapravo teško povjerovati da bi se, pogotovou ovimi ovakvim okolnostima,istina ikada mogla pravno rasvjetliti jer na tome onda puca cijela iluzija o DR-u, ona se u tvari ipak zna i neće se ugasiti ma kolimo god je zločinci zatirali. Njima je to poznato i zato ulažu toliko napora u sveopću hipnozu. No, sretna je okolnost što je za održavanje laži na životu potrebno puno riječi, i to stalno i neprekidno, dok se istina, s otrežnjavajućim učincima, može reći u samo par rečenica. Njoj ne treba puno. Zato jer je ona jednostavno – ISTINA.

U službenoj verziji odnosno izvješću na kojem je inzistirao Josip Perković, Miro je po njima bio ranjen u kuk i ispod pazuha u trup ( tri metka). Gojko Šušak pak spominje dva metka, Krišto spominje rafal po leđima (od jedan do pet metaka), Pašalić spominje samo borbu (okruženje 450-500 četnika), Šarić koji je očito u lažima otišao najdalje spominje pet ili šest metaka i to po stomaku,a zatim rafal iz Škorpiona (7 do 12 metaka) i jedan metak s kojim se Miro sam ubio (iako je ranije tvrdio da ga je nosio ).. itd. Međutim, činjenice koje je zabilježio liječnik, pa čak i Srbi koji su vidjeli tjelo, govore da se radilo o jednom jedinom metku i to s leđa isto kao i to da natko od rodbine nije identificirao tjelo.

Ipakiskaz liječnika i to ne samo jednog odnosno njihovo svjedočenje, krunski je dokaz u cijeloj priči jer kao što i sam Joško Barešić danas jasno i nedvosmislenosvjedoći, radilo se o tome da su imenovani kao pripadnici HV zajednički i dogovorno sudjelovali u smišljenoj zavjeri. Dakle, svi ti zločinački lažni i kontradioktorni iskazi u opisivanju same akcije padaju u vodu. Naime, gotovo svi oni govore višestrukom ranjavanju, iako sama obdukcija spominje samo jedan jedini metak i to onaj s leđa. Reklo bi se pametnima više nego dovoljno.

Naime, Dr. Dominis (ravnatelj med. Centra) koji je pregledao njegovo tijelo utvrdio je samo jednu ranu. Dr. J.Dujela, Dr. A. Vidučić, Dr. L. Vukić, Dr. Kujundžić navodno su morali položiti zakletvu da bez dozvole neće nikome otkriti što su vidjeli jer da je to državna tajna iako to MORH-u nikada nije klasificirano državnom tajnom.Zbog tih navedenih činjenica kao i osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela ratnog zločina iz čl. 120. OKKZRH na štetu Mira Barešića, koji je LIKVIDIRAN kao hrvatski vojnik u smišljenoj zavjeri, podnijeta kaznena prijava 01. 02. 2012.g. žup. dr. odvjetništvu u Zadru protiv Tvrtka Pašalića, Antonija Lekića, Nikole Krište, Ivana Drviša, Zrinka Šarića i drugih nn osoba.

Ne smijemo nikako zaboravit ni Mladena Mustača, svjedoka pogubnoga metka, koji je usmrtio Barešića, a koji je po svemu također ubijen desetak dana nakon Barešića unamještenoj prometnoj nesreći.

Željan Jurlin