Željan Jurlin: Hrvatski žrvanj

Pin It

Kaže se da tko ne uči iz povijesti osuđen je na ponavljanje, a Hrvati su sada već sasvim očito nepopravljivi ponavljači. Od zla gore, Otac Domovine je dobro rekao da smo lakozaboravljiv i lakopraštajući narod. I što onda kazati o toj i takvoj državi koja funkcionira na razini večernje škole. Zemlje u kojoj je sustav duboke države toliko institucionalno kriminaliziran da s njime upravlja zločinačka organizacija + etno biznismeni na račun 16%, i to od 46,85% izašlih birača.

Naravno da uz tako opljačkanu, prevarenu i nelustriranu Hrvatsku, geneza zločina ima svoje korjene ali i duboke uzročno-posljedične veze. To znači da smo umjesto svehrvatske pomirbe dobili nove i nepomirljive podjele. Umjesto demokratizacije starog totalitarnog režima dobili smo samo novu diktaturu od strane neokomunističkih stališa, a na koncu, umjesto JEDNOPARTIJSKOG dobili smo sustav VIŠESTRANAČKOG JEDNOUMLJA. Fašizacija umjesto lustracije ili ANOKRACIJA umjesto demokracije.  Udbo kriminalni perpetuum mobile, odnosno fenomen rotacije različitih političkih opcija na obnašanju vlasti bez stvarnih promjena u hrvatskom društvu. Što znači da oni koji su na obnašanju vlasti čuvaju one koji su u opoziciji, i obratno. Oni koji su u opoziciji čuvaju i ne ruše one na vlasti, odnosno zajednički i dogovorno pljačkaju narod i džavu. Tzv. kružni tok vlasti i zajednička, interesna politika. Derivat i izrod demokracije koji doslovno u svakom pogledu uništava i truje sve oko sebe. 

Za shvatiti zašto  i kako je do svega toga došlo vrijedno se podsjetiti bar nekih ključnih činjenica. Jedna od tih je da su četnici u RH dobili puni legitimitet upravo zahvaljujući hdz-u odnosno pok. Tuđmanu, jer Pupovac i sav taj abolirani pročetnički karusel je, upravo zahvaljujući Erdutskom sporazumu, a potom i pristupnim pregovorima s EU, sve do danas njegova ostavština. Uz činjenicu da se Tuđman s Miloševićem sastao čak 48 puta , također i sa Vukom Draškovićem ima jako puno dodirnih točaka. Naime, famozni plan Z4 kojim se SRAO Krajini davalo 20 posto teritorije RH i visoku autonomiju kojom imaju svoju vladu, skupštinu, grb, zastavu, pa čak i svoju državnu monetu po vlastitom izboru, kao i to da istovremeno budu zastupljeni u saboru i Vladi RH, ODBIJENO je u Beogradu posve i u Kninu djelomično. Jedini koji su taj plan zagovarali i u potpunosti prihvatili su u Srbiji Draškovićev SPO i u Hrvatskoj Tuđmanov HDZ. S time da ga je Šeks ponovno pokušao provući kroz ustavne promjene 2010.g.  Prije „Z-4“ bila je također i jedna inicijativa u Kongresu SAD-a – plan „Dva K“ (Kosovo i Krajina), koji je predviđao da Kosovo u okviru Srbije ima onaj status koji će Krajina imati u sastavu Hrvatske. I to je Beograd također odbio uz veliko ruganje.

Da zaključimo, sve hrvatske rodoljube koje udba i režim u bivšoj Jugoslaviji nisu uspjeli rješiti, rješili su i likvidirali danas, bilo u ratu ili poraču. Sve ono što četnici u prijašnjim režimima nisu imali, niti su to vjerujem mogli i sami zamisliti,ostvarili su danas u nezavisnoj Hrvatskoj. Dobili su,zahvaljujući hdz-u, puni politički legitimitet, uključujući izvršnu i zakonodavnu vlast RH. Možda je to sve trebalo biti jasno još  1989.g. Onda kada je Miloševićev skup u Gazimestanu na Kosovu dakle, tamo gdje je sve počelo kada je velikosrpski "vožd" najavio rat hrvatskom narodu, osiguravao upravo Zdravko Mustač. Zamjenik predstojnika Ureda za zaštitu ustavnog poretka (UZUP) i zamjenik predsjednika Kriznog stožera RH, tijela koje je koordiniralo sve obrambene aktivnosti Hrvatske na početcima Domovinskog rata. Podatak kejeg režimski mas-mediji u Hrvatskoj do danas kriju i cenzuriraju.

I zato kada danas neki koriste pojam "tuđmanizam", kao nekakav navodno "vrijednosni sustav", nameće se jedan sasvim logičan upit. Je li u ovoj danas tzv. suverenoj hrvatskoj državi, moguće biti titoist i istovremeno antituđmanist ili obratno, biti tuđmanist, a paralelno s time antititoist? Je li moguće govoriti o tzv. tuđmanizmu, a ne govoriti i ne progovarati o LUSTRACIJI? Genezi vele/izdaje i zločina nad vlastitim narodom ali i svim državljanima RH? Je li to uopće moguće sagledavati parcijalno, selektivno i odvojeno od hrvatske stvarnosti??? 

Žaljan Jurlin