Pogledajte tko su nam stvarni prijatelji, s njima trebamo surađivati

Pin It

Dok naši političari ulažu silne napore ne bismo li se dodvorili ovoj ili onoj „sili“, prijatelji ponekad iznenađujuće pokazuju tko su i s kim bismo se trebali čvršće povezati. Do sada smo znali da su države poput Poljske, Mađarske, Slovačke, Češke, Austrije a i Slovenije (nakon što rješimo smiješne svađe oko granice) one države koje su nam i tradicionalni prijatelji i narodi srodne kulture i civilizacijskih stavova.

No na naše golemo iznenađenje pojavljuju se prijatelji tamo gdje ih nismo očekivali, a zapravo smo trebali, jer imamo mnogo podudarnosti i pozitivnih iskustava.

Tako nam je bugarska novinarka i publicistica Diana Glasnova nedavno predočila fotografije objavljene na internetskoj stranici navijača bugarskog nogometkog kluba „Botev“ iz Plovdiva koji se zovu „ultrasi“. Način na koji su ti ljudi reagirali na skandaloznu presudu nedužnom čovjeku doista je dirljiva i možemo biti ponosni na takve prijatelje. Oni nisu Hrvati. Čak nam nisu ni susjedi. Mogli su komotno okrenuti glavu po načelu: „Nije to naš problem“. Pa ipak, oni su osjetili potrebu za djelovanjem. Uložili su velik trud i novac kako bi dizajnirali i javno na stadionu pokazali što misle i o Praljku i o sramotnom društvu iz Haaga.

Ta gesta mladih bugarskih navijača nas veseli i zahvalni smo im na tome. No ona nas upozorava da nam je bugarski narod od davnine prijatelj i da bismo i s njima trebali surađivati u borbi protiv zla koje se je na razne načine razmahalo svijetom. Što više imamo prijatelja to smo jači. Što smo bliži prijateljima lakše se odupiremo nasrtajima zla.

 

Mario Filipi