Jedno pismo Milku Gajskom, “sudiji” dra Andrije Artukovića

Pin It

“Ne znam kako bi vas oslovio, jer gospodin niste, a niti ja vaš “drug”.    Našem Bošnjaku koji je na sajmu prodavao sir, bilo je mnogo lakše kada ga je jedna dama upozorila da ona nije “gospođa”, nego “milostiva”. On joj na to reče: “Kod nas se to u Bosni kaže kurva.”  Očito je da vi na tom vašem “slavnom sudu” sudite jednom polumrtvom starcu, pa procienite kakav vam izraz najbolje odgovara.

“Ne činite to “u ime naroda” , još manje hrvatskog. Pa ni u ime te vaše tužno okljaštrene Socijalističke Republike Hrvatske, već, jasno, u ime Beograda i takozvane Jugoslavije, to jest Velike Srbije - kako su je Francuzi nazivali između dvaju ratova. 

Ne činite to ni u ime grada Zagreba, jer se sjećam kako mi je moja pokojna nepismena mati pričala da je Zagreb bieli grad, a Beograd da je crni, makar se on obratno zvao.

Ja shvaćam da je suđenje nevinim ljudima vaš zanat i da od toga živite. Zastupate one koji su od godine 1945. zakrvavili ne samo hrvatski glavni grad, već svu Hrvatsku.

Vama je danas lako suditi Artukoviću, jer mislite da je on s hrvatskim narodom mrtav. 

Nu ne zaboravite da naš Andrija nije mrtav, jer i sam hrvatska mladost, koju ste vi godinama učili protiv hrvatstvu, piše i kliče vama u brk da će Artuković živjeti dok bude Hrvatske, dok bude i jednog Hrvata.

Ne ću vas sve skupa nazivati izdajicama, razbojnicima, lažcima i ubojicama, jer su vam pošteni Hrvati i Hrvatice, a ti su golema većina, već dali odgovarajuće nazive.

Oni pamte da su vaši predpostavljeni, pa i neki mlađi iz vašeg čopora, zajedno sa četnicima rušili, klali i palili po Hrvatskoj, da je vaš Broz pio s Dražom “šumadijski čaj” i srbsku prepečenicu i zaključivao s njime ravnopravno dieliti plien.

Vidi se da i danas postoji duhovna sprega između vas golobradih i kosmatih četnika kad se jednako veselite nad suđenjem Artukoviću i kad liepo pišete da nije moguće zatražiti izručenje četničkog super-koljača Đujića iz Ujedinjenih Američkih Država, jer da on ima njihovo državljanstvo. Kao da bi to bila prepreka za izručenje, što se najbolje vidi iz primjera izručenog Ukrajinca u Izrael, koji je također imao američko državljanstvo.

(On ovdje misli na Ivana Demjanjuka, nap. a.).

Nu sve vam je džabe. Hrvatska mladost danas pjeva u svojoj Domovini, pod vašim jarmom: “Artuković rodom iz Klobuka, on je dosta ustaša obuka’..”

Sve su nas u pravom hrvatskom duhu odgojile naše hrvatske majke, a u ustaškom naš veliki Poglavnik dr. Ante Pavelić. On nam je uviek govorio: “Oni imaju na tisuće škola, na stotine partijskih organizacija, ali sve im je uzalud, jer hrvatski narod, pogotovo njegova mladost, vide i na svojoj koži osjećaju velikosrbski jaram pod plaštem jugoslavenstva i tobožnjeg socijalizma. Jugoslavija je najbolja ustaška škola i ustaša je svakim danom sve više. Tek onda kada bi Velikosrbi i Jugoslavija postali pravedni, naš rad i naša borba bi bili uzaludni.”

Da i biti će sve više i više ustaša, doći će novi Pavelići. Artukovići, Francetići, Bobani, SudariŠimići i drugi, a da i ne spominjem Luburiće.

Vi Maksa Luburića želite prikazati kao nekakvog ljudoždera i monstruma, a i vama je poznato da on samo branio svoju hrvatsku grudu od vaših pravih ljudoždera kao što su vam bili; Leka Ranković, Kosta Nađ, te razni “Šoše”, “Čiče s Romanije, pa sve do “Kolje” vašega “heroja” s Bleiburga.

Pobili ste na stotine tisuća Hrvata i Hrvatica, žena djece i staraca u Priedoru, Travniku, Bihaću, Splitu i svim drugim gradovima širom Hrvatske i Slovenije.

Zajedno s četnicima pobili ste preko tisuću hrvatskih katoličkih, muslimanskih i pravoslavnih svećenika.

Silovali ste, a zatim mrcvarili i klali i častne sestre, a sada želite izpasti kao kulturni, demokratski, socijalistički i napredni ljudi, pa i vjerski snošljivi.

Sve to možete raditi jer je sada doba kadija tuži - kadija sudi, ali istina će će pred cieli sviet jednom izbiti na vidjelo.

Hrvatska mladež vam je baš povodom suđenja Artukoviću skresala u brk da su ne samo Zagreb, već Split, Varaždin i sva druga mjesta hrvatka a ne srbaljska, makar oni svagdje gradili “srpskopravoslavne” crkve. Jasno im ta mladež viče: “Srbine, ovo nije Šumadija, nego hrvatska Dalmacija, danas puna mladih ustaša!, kako i sami pišete u vašim novinama.

Obtužili ste Artukovića da je klao i palio po Balkanu, kao da je on jurišao na vašu Srbiju i Crnu Goru. A znate da je bilo obratno, da su ondale dolazile vaše ušljive proleterske brigade i palile hrvatske gradove i sela; Kupres, Konjic, Banja Luku,Travnik .......

Znam da vam je Bog oduzeo pamet, jet tako on radi kada nekoga želi uništiti.

Spominjete nekakve “logore smrti” koji Za NDH nisu ni postojali, a šutite o vašim strahovitim klaonicama od Bleiburga do Dravograda, Celja, Maribora, Prečkoga, Zenice i stotine drugih. Sam vaš bivši rektor zagrebačkog sveučilišta Ivan Supek je u njegovoj knjizi  “Grješnik na ljevici” priznao da ste pobili 300.000 Hrvata, i to ne samo ustaša i domobrana, nego najviše žena, djece i staraca. Laže li taj vaš bivši atomski stručnjak?

Svojim očima sam gledao kako gore hercegovačka i bosanska sela i vidio bezbroj izmrcvarenih lješeva Hrvata i Hrvatica, koje ste zajedno sa četnicima ubijali kamama i talijanskim puškama.  Andrija Artuković je podpuno nevin, to znade i najmanje hrvatsko diete. To znade i milostiva drugarica (po bosanski kurva) Ivanka Pintar Gajer. To znade i njezin žgoljavi zamjenik                    komunističko kopile Anto Nobilo. Prema jugoslavenskim standardima oboje su toliko “liepi i simpatični” i da će ih njigovi “drugovi” vjerojatno predložiti za “Mr. i Miss Jugoslavia”.

“Drugovi”, ja sam bio ustaški vojničar u legendarnoj Crnoj Legiji i vrlo dobro sam upućen u ustaške propise po kojima se za svaki protuzakoniti prekršaj vojnika najštrože kažnjavalo, čak i kaznom smrti.  Sva vaša promičba koja je uperena protiv hrvatskoga naroda temelji se na najbezstidnijim lažima. To znade svaki pošten i objektivan čovjek.

Nu naš narod kaže - gdje laž ruča tu i ne večera, pa će red i na vas doći.  U to nemojte sumnjati!

P.S. Ja sam obični hrvatski vojnik - ratnik, pa nisam toliko vješt u pisanju perom, ali sam svojom strojnicom, “šarcem”, znao itekako sjajno pisati. To vrlo dobro znadu vaši “heroji” koji su kao zečevi pred nama bježali kroz bosanske i hercegovačke planine.

Podpis - Čarkar Crne Legije Cvjetko Papac,  Buenos Aires, Argentina 

Za Dom Spremni!

Zvonimir R. Došen